آموزش, دانستنی

رنگ چیست؟

 رنگ چیست؟

 

رنگ چیست؟در زبان فارسی از کلمه رنگ به دو صورت استفاده میشود.

1.ماده پوششی سطوح که انواع و کاربرد های زیادی دارد.

2.نام بردن طیف های مختلف آن مانند:رنگ قرمز,آبی,زرد و یا رنگ های دیگر.

در رابطه با موضوع رنگ میتوان به موارد زیر اشاره کرد.

رنگ های پوششی:

 

در گذشته رنگ ها را از مواد طبیعی مانند گل ها,ادویه ها و یا خاک ها با طیف های متفاوت در ترکیب با آب و روغن به دست می آوردند.بعد از پیشرفت علم  و کشف علم شیمی;رنگ های شیمیایی بوجود آمدند.اگرچه هنوز هم رنگ های طبیعی با روش های سنتی به صورت محدود تولید و در هنر مورد استفاده قرار می گیرند.اما رنگ های صنعتی و شیمیایی به دلیل ماندگاری و دوام بیشتر,در دسترس بودن,داشتن تنوع بیشتر,انواع ترکیبات,ارزان تر بودن و راحتی استفاده نسبت به رنگ های طبیعی طرفداران بیشتری دارند.

 

از رنگ در کجا ها استفاده می شود؟

 

رنگ ها را میتوان برروی سطوح مختلفی از جمله فلزات چوب دیوار هایی از جنس آجر و گچ و سیمان پارچه کاغذ با زخامت های متفاوت پلاستیک طلق و حتی پوشش های رنگی دیگر اجرا کرد فقط باید دانست که برای اجرا روی هرکدام از سطوح بالا از کدام نوع رنگ و ماده حلال و کدام تکنیک استفاده کرد.

برای مثال از رنگ برای پوشش بدنه اتومبیل ها و ماشین آلات صنعتی میز وصندلی وسایل چوبی منزل مانند تخت و کمد و مبل درهای ورود و خروج دیوار های منازل و ادارات پارتیشن ها و نقاشی روی پارچه و کاغذ و چوب استفاده کرد.

رنگ کردن دیوار

ایجاد طرح متفاوت روی دیوار

رنگ کردن دیوار

ایجاد طرح گل روی دیوار                                                                                                                   

با داشتن کمی مهارت در استفاده از رنگ و دانستن چگونگی ترکیب رنگ و تنها کمی خلاقیت و ریزبینی می توان طرح و نقش های جدید و جذابی را با رنگ بوجود آورد.مثلا می توانیم برروی دیوار گچی طرحی مانند آجرکاری های سنتی بوجود آوریم یا با کمک گرفتن از ابزار مناسب برروی چوب های مصنوعی بدون نقش طرح چوب را ایجاد کنیم.

انواع رنگ شیمیایی چیست؟

رنگ های شیمیایی به چند دسته زیر تقسیم میشوند:

1.روغنی

2.پلاستیک

3.اکرلیک

4.رزینی

5.ضد زنگها

6.پودری

 

حلال های مناسب هر رنگ چیست؟

 

برای هر نوع رنگی حلال مخصوص به آن وجود دارد که با کمک گرفتن از حلال مناسب و ترکیب به اندازه آن رنگ آمیزی راحت تر و کیفیت کار نهایی بهتر می شود.

در زیر به حلال مناسب هر کدام اشاره میکنیم:

1.روغنی-حلال مناسب:تینر روغنی یا تینر فوری

2.پلاستیک-حلال مناسب:آب شهری

3.اکرلیک-حلال مناسب:آب شهری

4.رزینی-حلال مناسب:رزین

5.ضد زنگ ها-حلال مناسب:تینر روغنی یا تینر فوری

6.پودری-حلال مناسب:

رنگ های پودری را در کارخانه ها و کارگاه های تولیدی در مجاورت با حرارت استفاده می کنند که درواقع می توان گفت که حلال این نوع حرارت است.

 

ابزار های کمکی برای استفاده از رنگ چیست؟

 

رنگ ها را با کمک گرفتن از ابزار های متفاوتی بر روی سطوح قرار می دهند.

قلمو:

یکی از معروف ترین این ابزار ها که همه مردم با آن آشنایی دارند قلم مو است.که در سایز ها و جنس دسته و برس متفاوت وجود دارد.معمولا از قلم مو برای رنگ کردن سطوح کوچک تر مانند در ها,چهارچوب ها,نرده ها و دیگرسطوح این چنینی استفاده می کنند.

قلمو

قلمو

غلطک:

دیگر ابزار رنگ آمیزی که استفاده از آن بیشتر برای سطوح دیوار و سقف مرسوم است غلطک است.این ابزار نیز در سایز ها و جنس ابر متفاوت وجود دارد.امروزه غلطک ها با نقوش برجسته گل و دیگر نقوش وجود دارند که با استفاده  از آنها می توان دیوار های ساده را نقش دار کرد.دسته غلطک های منقش معمولا دارای دو غلطک است;یک غلطک ساده که به رنگ آغشته میشود,وسری دیگر که بالا تر قرار میگیرد غلطک نقش دار است.این نوع غلطک ها به این دلیل دارای دو سری هستند که فقط قسمت های برجسته غلطک اصلی رنگی شود تا طرح به صورت دقیق برروی دیوار اجرا شود.

غلطک طرح دار

غلطک طرح دار

غلطک

غلطک

پیستوله:

پیستوله رنگ چیست؟یکی دیگر از ابزاری است که برای رنگ کردن استفاده میشود.این ابزار با داشتن مخزنی کاسه ای برای رنگ و شلنگی که به پمپ باد متصل می شود مواد را به صورت ذرات کوچک و یک دست بر روی سطح می پاشد.البته استفاده از این ابزار نیاز به کمی مهارت و دقت دارد زیرا اگر مراقب نباشید فشار پمپ هوا ممکن است خطر ساز شود.از پیستوله بیشتر در کارگاه های مبل سازی استفاده می شود.انواع بزرگ تر پیستوله که به ماشین های صنعتی متصل  می شود در کارخانه های خودرو سازی برای بدنه خودرو به کار می رود.

پیستوله

پیستوله

لازم به ذکر است که همه این ابزار ها را می توان برای اکثر سطوح استفاده کرد و در این مطلب ما فقط معمول ترین استفاده ها را نام بردیم.

 

بسته بندی عرضه و نحوه قیمت گذاری رنگ چگونه است؟

 

بسته بندی رنگ های صنعتی و ساختمانی بطور معمول به شکل قوطی های فلزی است که مواد داخل قوطی را از برخود نور مستقیم حفظ می کند.این قوطی ها در اندازه های 250 گرمی یک کیلویی گالن 4 کیلویی و حلب 20 کیلویی وجود دارد.هر برند بر روی قوطی ها نشان تجاری(لوگو) برند و اطلاعات مربوط به محتویات داخل قوطی را درج می کند.

رنگ هایی که برای کار های هنری استفاده می شوند بسته بندی هایی به شکل تیوپ دارند که حجم آن ها متفاوت است که به طور معمول حجم آن ها بین 50 تا 150 میلی لیتر است.

البته در بسته  بندی های عرضه رنگ روغنی اسپری هم وجود دارد که در انواع اسپری مات براق و اسپری های براق کننده وجود دارد.حجم اسپری ها 270cc است.

 

 

همانطور که در بالا اشاره شد یکی از کاربرد های کلمه رنگ در زبان فارسی برای نام بردن طیف های مختلف آن است.

 

انواع رنگ ها:

 

رنگ ها را می توان به دسته اصلی(اولیه) و ترکیبی(ثانویه و ثلاثه) تقسیم بندی کرد.

به رنگهایی که به شکل طبیعی به وفور در طبیعت یافت می شوند رنگ های اولیه گفته می شود.همه رنگ های ترکیبی از ترکیب انواع اصلی بوجود می آیند.

در اینجا ما دسته دیگری داریم که به خنثی معروف هستند و در هیچ کدام از دسته های دیگر جای نمی گیرند.مشکی,سفید و انواع خاکستری که بین این دو قرار دارند جزیی از این دسته اند.البته دو رنگ طلایی و نقره ای را نیز می توانید در این قسمت قرار دهیم.

رنگ های اصلی(اولیه)شامل چیست؟قرمز,زرد و آبی

چرخه رنگ

چرخه رنگ

ترکیب رنگ:

 

از ترکیب رنگ آبی و زرد سبز به دست می آیند.نارنجی حاصل ترکیب قرمز با زرد است.و بنفش زاده ترکیب قرمز و آبی است.سبز,نارنجی و بنفش دسته ثانویه را تشکیل می دهند.

دسته ثلاثه یا سوم به این گونه است:سبز-زرد,سبز-آبی.نارنجی-زرد,نارنجی-قرمز.بنفش-آبی,بنفش-قرمز.پسوند هایی که استفاده می شود نشان می دهد که در ترکیب آنها از کدام رنگ اصلی بیشتر استفاده شده است.

با اضافه کردن کمی سفید یا مشکی از دسته خنثی به هر کدام از رنگ های دیگر می توانیم طیف بیشتری بسازیم.

طیف رنگ:

 

در این قسمت ما طیف رنگ های گرم و سرد را داریم.طیف رنگ های گرم شامل ترکیباتی است که قرمز آن بیشتر است مانند:قرمز,بنفش,انواع نارنجی و انواع مختلف صورتی و… .طیف سرد ترکیباتی هستند که آبی در آنها بیشتر استفاده شده مثل:انواع آبی,سبز های روشن تر که زرد درشان کمتر است,بنفش-آبی و… .

روانشناسی رنگ:

 

روانشناسی رنگ در برند سازی,دکوراسیون و طراحی لباس از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است,دلیل اهمیت بالای روانشناسی,تاثیر بصری رنگ ها بر اعصاب و احساسات انسان است.

رنگ های گرم همانطور که از اسمشان پیدا است احساس گرما در ما ایجاد می کنند,انرژی را بالا می برند و اشتها را افزایش می دهند.باید توجه داشت که از این رنگ ها در جای مناسب استفاده شود زیرا ممکن است باعث پرخوری,بی خوابی و حتی ایجاد تنش شوند.

طیف سرد هم مانند اسمشان احساس خنکی به انسان می دهند.این رنگها نیز اثراتی بر احساس ما دارند.مثلا باعث سر زندگی,ارامش اعصاب و بهبود روند خواب می شوند.از احتیاط استفاده این رنگ ها می توان به کم کردن اشتها و یا ایجاد سکون اشاره کرد.

رنگ های خنثی که یکی از مکمل های خوب برای هر رنگی است نیز یا وجود اینکه می تواند حس آرامش را منتقل کند اگر زیاد و در جای نامناسب استفاده شود انسان را غمگین می کند.

 

 

نوشته های مشابه

1 دیدگاه در “رنگ چیست؟

  1. ربیعی گفت:

    اطلاعات مفید وکار بردی هست برای من خیلی جالب بود ومفیدفایده ممنون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شانزده − 3 =